DIARI SEORANG GURU PRASEKOLAH

Perkongsian ilmu dan pengalaman mendidik kanak-kanak

Jul
07

Membuat Topeng

Posted by mshalim

Ini pula salah satu aktiviti untuk kanak-kanak pada hari ini….Membuat topeng Ultraman…Seperti yang kita ketahui watak Ultraman begitu glamour dan boleh dikatakan hampir semua kanak-kanak mengenali Ultraman….

Pada awalnya memang nak buat topeng ultraman tapi macam lain sikit je hihi…its ok, try again…

Yang penting anak-anak murid saya enjoy dalam menjalani aktiviti ini…Ia mudah sahaja sesaiapa pun boleh buat pada bila-bila masa…

1- Lakar gambar topeng tersebut dan kemudian scan n print terus pada kad manila.

2- Murid mewarna topeng mengikut kreativiti sendiri.

3- Murid memotong topeng tersebut dari kad manila mengikut garisan yang telah ditetapkan.

4- Buatkan lubang untuk mata dan hidung bagi memudahkan murid melihat dan bernafas semasa memakai topeng tersebut.

5- Akhir sekali gunakan gelang getah untuk mengikat topeng pada telinga.

SIAP !!!

Lihatlah hasilnya…mudah dan menjimatkan…tidak perlu pergi ke kedai untuk membeli topeng kerana kualiti topeng buatan sendiri ini juga sama seperti di kedai…

SELAMAT MENCUBA !!!

p/s : Jom kita fikirkan apakah watak seterusnya untuk topeng yang akan datang..

Share/Save/Bookmark

Tags:
  1. aesya Said,

    bgusla gambar aktiviti kanak-kanak prasekolah yang dipaparkan..banyak membantu saya untuk menjadi bakal guru prasekolah….apa yang saya pelajari banyak yang berkaitan dengan paparan yang encik buat..syabas…

  2. mshalim Said,

    Ye terima kasih kerana menjadi pelawat blog saya…di harap apa yang saya paparkan dapat membantu anda…

  3. eedsdmya Said,

    ultraman kan de banyak.. dari anak2 dia, sampai la atok nenek dia…
    pilih je.. yang de tanduk.. xde tanduk..

  4. mshalim Said,

    Ini ultraman yang umur 5 n 6 tahun…masih bersekolah di prasekolah… :-)

Add A Comment